Lifetime Skills for andejægeren her inden sæsonen

Jagten på ænder og gæs er en løbende proces med at lære og udvikle sig i alle aspekter af jagt.
At blive en bedre jæger er ikke noget, der sker natten over, men involverer en kontinuerlig proces med at undersøge de forskellige aspekter af jagten. Følgende er en samling tips fra veteraner indenfor vandfuglejagt, der kan hjælpe med at indsnævre de færdigheder og teknikker, der er værd at kende og som hjælper med at få ænder og gæs i galgen. Nøglen er at forbedre disse kritiske færdigheder, som vil kunne hjælpe dig med at blive en bedre jæger i den kommende sæson.
Træn med dit gevær og check dine skudbilleder
Få jægere tager tid at evaluere deres haglgevær, men at gøre det, er en relativ simpel metode til at at forbedre dine skydefærdigheder og dermed også din succes på jagt. Det første trin er tilpasning og montering.
Brug tiden til at bestemme, hvordan dit gevær klarer sig i forskellige situationer med forskellige chokes, afstande og de patroner du agter at benytte. Træning på jagt-, skeet- og sporting banerne hjælper dig også med at evaluere, hvor godt dit geværet passer under praktisk jagt og hvordan du skuldre dit jagtgevær. Vil det hænge på tungt jagt tøj, hænger gel og gummikappen fast i tøjet? Søg hjælp med at tjekke om geværet passer din kropsbygning, ved at konsultere en bøssemager og en skydeinstruktør. Føles det godt hver gang du hæver det til skuldren? Hvis dit gevær leveres med mellemlægsskiver, kan du måske justere længden og cast så det passer både til T-shirt om sommeren og 5 lag tøj om vinteren. Fordi det blev passet til i 1987, så har både skytten og kolben ofte ændret karakter over tid.
Jeg kender en masse jægere, der synes, de er gode skytter, men hvis du er seriøs med at skærpe dine evner, skal du finde nogen, der virkelig forstår flugtskydning og få dem til at evaluere dit skud. Chancerne er, at han eller hun vil være i stand til at få øje på ”problemer”, du aldrig har bemærket. Selv erfarne skytter vil drage fordel af et ekstra par træner øjne og nogle tips til at hjælpe med at rette mindre fejl, før de fører til større fejl.
Husk at rense for gammelt størknet olie/fedt og smøre dit haglgevær på ny inden sæsonen…. OGSÅ INDEN I MASKINEN! Det er så trist at få en god dag ødelagt at funktionsfejl og klikkere
Se det store billede inden sæsonen
Jeg kalder det rekognoscering ude i terrænet med håndkikkerten. Da jagtforholdene og vildtets trækruter kan ændre sig fra den ene dag til den næste. Ikke mindst er vejret en faktor og trækruter kan skifte efter, hvor de raster og hvor de spiser den pågældende dag.
Læg en “game plan”, hvor du vil ligge din båd, eller bygge dit skjul så det er optimalt i forhold til trækket og dine lokkefugle. Her er det vigtigt du kender dine trækruter inden og hvis DMI bare skulle ramme præcist den ene dag, så kan du planlægge forud.
Ellers er det godt at være omstillingsparat og mobil, så du kan rykker dig hurtigst muligt efter skiftende forhold og træk.
At forsvinde i terrænet
Det er som en dårlig grammofonplade, der fortsætter med at spille. Ænderne cirkler over dit skjul eller båden, lige til en jæger indeni skjulet beslutter at kigge op. Ænder og især grågæs ser ham, og deres reaktion er hurtig og indlysende. De tager straks højde og slår af, for at forsvinde over horisonten. Kald det “Bye Bye Birdie Blues.”
Vi har alle sunget med på den melodi, på et eller andet tidspunkt, fordi ænder og gæs er afhængig af skarpt syn, som en første forsvarslinje mod rovdyr, inklusive jægere. Ænder og gæs er især dygtige til at opdage bevægelse og se detaljer i forhold til svagt lys. Et glimt her, et uheld der, et skinnende patronhylster eller et andet visuelt signal kan være alt, hvad det kræver for at advare dem om fare og forvinde.

Så husk at holde ansigtet og hænder skjult mest muligt. Vi kender alle et halvmørkt aftentræk, hvor vi kigger hen imod nabojægeren. Det eneste vi kan se er hans ansigt og hænderne som holder haglgeværet. Kan ikke sige det nok – Brug endelig ansigtsmaske, ungernes vandfarver eller en lighter og korkprop.
Brug endelig naturlige materialer til at skjule båd eller skjul og tænk bedst muligt at falde ind. Det er ikke sikkert der er baggrund til skjulet der hvor du gerne vil have det stående. Vi har alle siddet i et camouflageskjul med blå himmel som baggrund. Det kan godt lade sig gøre. Men fuglene kigger lige ret igennem.
En anden ting er hvis fuglene er vant til at flyde lavt over engen og der pludselig står en mørk busk på størrelse med en Audi midt på engen. Så bliver chancerne mindre… De gamle fugle, er ikke kun blevet gamle på grund af held. Så lav en profil som muligt er at fortrække. Plejer at sige ”Hvis du kan se skjulet, så kan ænder og gæs også”

Husk som grundregel, det er nemmere at skjule noget lidt lysere end omgivelserne, end noget for mørkt. Men mest af alt. Sid stille til fuglene er på skud. Ikke alt mørkegrønt jagttøj er godt til trækjagt og overvej endeligt om det ikke var tid til at have et sæt tøj til jagten i skoven og jagten i skjulet. Med det rigtige tøj sidder vi ofte direkte på gumpen på engene og har ænderne fokus på dine lokkefugle, så ser de dig ikke. På aftentrækket i halvmørke er alle katte grå og så længe du ikke bevæger dig, så er tøjets farve underordnet.
Dette er lidt tanker til andejagten start her den 1. september. Vil forsætte denne type serier af små tanker og råd. Regner med at komme ind på chokes og foranhold næste gang
Knæk og Bræk derude.
Ole Aaslo